“Suomi on hyvä maa elää!”

– Puhe Kontiolahden sankarihaudoilla 5.12.2018

Arvoisat veteraanit! Hyvät kutsuvieraat! Rakkaat oppilaat!

Huomenna vietämme Suomen 101 itsenäisyyspäivää. Siksi olemme koolla teidän juhlavieraiden, oppilaiden, vanhempien ja opettajien joukolla tässä sankarihautojen äärellä tänään.

Jo vuosien ajan olen ollut poikani ja muiden reserviläisten kanssa jouluaattona jouluaaton vartiossa tässä sankarihaudoilla. Seisomme kukin vartiossa pareittain puoli tuntia tämän paaden ja tuon vapaussodan muistopaaden äärellä. Seison vartiossa oman poikani Akun kanssa, joka on jo aikuinen ja työskentelee sotilaana Lapissa. Ajattelen usein siinä hetkessä näitä kynttilöin valaistuja sankarihautoja. Tunnen suurta kiitollisuutta ja kunnioitusta sodissa kaatuneita ja taistelleita kohtaan.

Tässä nukkuvat ne lähes kaksi sataa kontiolahtelaista nuorta miestä, jotka kaatuivat, kuolivat sodassa taistellessaan isänmaamme vapauden puolesta. Heidän ja sodissa taistelleiden veteraanien uhrausten takia meillä on itsenäinen isänmaa. Saamme elää kuten suomalaisina haluamme, saamme puhua omaa kieltämme, käydä suomalaista koulua.

Suomi onkin sotien jälkeen kehittynyt yhdeksi maailman parhaista maista. Täällä on hyvä elää. Meillä on hyvä koulujärjestelmä. Saat valita opintosi ja ammattisi, matkustaa, elää vapaassa maassa, sanoa mielipiteesi, olla toista mieltä. Sellainen on vapaa isänmaa. Sitä ei ole kaikilla!

Sodissa olleet veteraanit ja lotat ovat jo vanhoja, nuorimmat jo yli 90-vuotiaita. He eivät ole enää kauaa keskellämme. Sillä tavoin elämme surullista luopumisen aikaa. Samalla ajattelemme, että voimme parhaiten kunnioittaa sodissa kaatuneiden ja siellä olleiden veteraanien ja lottien työtä sillä, että muistamme heitä. Että kokoonnumme tällä tavoin kunnioittamaan heidän työtään ja muistoaan. Sillä tavalla kerromme myös toisillemme, miten tärkeä ja rakas tämä isänmaamme Suomi meille on. Suomi on hyvä maa elää.

Huolehtikaamme mekin veteraanien tavoin toisistamme, niin että ketään ei jätetä täällä yksin. Tämä maa on paras meille kaikille, isänmaamme.

Laskemme nyt seppeleen sankaripaadelle kunnioittaaksemme sodissa kaatuneiden ja veteraanipolven muistoa ja työtä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jätä kommentti